Поглавје 9. Музеј за слепи лица (UiL)

Поглавје 9. Музеј за слепи лица (UiL)

Музеј за слепи лица

Нашата најдобра практика ќе ви овозможи прекрасно патување во еден од музеите во Шпанија #

Музејот е основан во 1992 година. Произлезе од желбата на слепите и на лицата со оштетен вид да им се понуди шанса да пристапат до музеј на стандарден начин. Многу од луѓето кои стојат зад идејата имаат лично разбирање за животот со оштетен вид. Ова значи дека дизајнот на музејот ги става потребите на корисникот на прво место. Уметничкото дело е специјално изработено за да обезбеди фасцинантно тактилно искуство за посетителот. Овој шпански музеј ги фрла натписите „не допирајте“ од прозорецот. Целиот концепт е дека посетителите истражуваат со своите раце. Овој музеј за слепи изложува уметнички дела кои се доживуваат преку сетилото за допир. Музејот прикажува модели на познати згради, заедно со слики, скулптури и текстилна уметност. Исто така, се фокусира на уметноста направена од слепи лица и ја документира историјата на луѓето со оштетен вид. Музејот е домаќин на привремени инсталации на теми и уметност поврзани со слепило.

Овој музеј е различен. Поставен е на тој начин, се што треба да се допре. Дури и кога има стаклени панели за заштита на деликатни работи, тие се лизгаат наназад за љубопитните раце да можат да дојдат до артефактот. Целиот етос на музејот се однесува на пристапноста, кога ќе влезете ќе најдете тактилен план на подот, Брајово писмо на вратите, прием со персонал од госпоѓа за да помогне која и самата има оштетен вид, различни текстури на подот за да се разликуваат пешачките патеки од галериите и аудио пораки да се означат скалите што доаѓаат или нова галерија. 

Во музејот има две галерии кои содржат модели на познати градби. Едниот има згради од целиот свет, а другиот згради од Шпанија. Моделите се прекрасни, многу детални и направени од различни материјали како дрво, камен, метал, пластика итн. Многу од моделите имаат мала верзија или план во помал обем до нив за да ви овозможат да добиете преглед на формата и распоредот на зградата пред да го истражите поголемиот модел. Можете да допрете аквадукт од Шпанија кој доаѓа во три различни големини со размерни модели, Колосеумот од Рим и Палатата Алхамбра (дури можете да го симнете покривот од еден од деловите на оваа зграда за да ги почувствувате неверојатните резби што се наоѓаат внатре). 

Третата галерија има збирка материјали и уреди кои се однесуваат на историјата на производството на Брајово писмо и тактилни материјали. Прекрасни стари брајови букви од целиот свет, плочи и пенкала и машини за пресметување. Имаше и галерии со тактилни уметнички дела од VI уметници, како и краткорочна изложба на која беа прикажани некои фантастично тактилни скулптури. Вистински инклузивен музеј треба да ја поттикне соработката и да ги прошири турите со допир и за луѓето со вид, пишува Џорџина Клеге. Ефективна турнеја со допир ја опфаќа реалноста дека допирот менува сè. Кога допирот се внесува во музејски контекст, тој ги менува основите и на времето и на просторот.