Поглавје 5. Поп-ап распределба (AIS)

Поглавје 5. Поп-ап распределба (AIS)

Поп-ап Распределба #

од Association of Inclusive Society, Аустрија

Тема: Одржлив развој
Подтема: Рециклирање

Кога деновите стануваат подолги, а зимскиот студ полека се претвора во пролетно сонце, можете да ги слушнете и мирисате звуците на природата. Повеќе овошје и зеленчук се пробиваат до нашите чинии и можете да го почувствувате сонцето на вашата кожа. Но, дали некогаш сте размислувале од каде потекнуваат свежото овошје и зеленчук што ги јадеме или како растат цвеќињата што ги мирисате?

Нашата најдобра практика има за цел да ги донесе сите тие прекрасни сензации веднаш до вашиот праг. Искусувањето на процесот на садење, негување, одгледување и на крајот берба на плодовите од вашата напорна работа обезбедува многу придобивки што го надминуваат она што може да се види.

Нашата работилница со наслов „Поп-ап распределба“ ги отвора можностите за одгледување храна. Во текот на сезоните, работилницата ги насочува младите со оштетен вид и интелектуални предизвици да негуваат сопствена мала градина.

Распределбата обично се однесува на мал имот некаде надвор од вашиот дом каде што многу луѓе имаат свој мал простор да вежбаат градинарство и да стапат во контакт со природата. Сакаме да им ја донесеме мини-верзијата директно на студентите за тие да уживаат во многуте придобивки што ги дава природата.

За тоа, може да се користат непотребни кутии за рециклирање кои создаваат идеална средина за одгледување цела палета на овошје и зеленчук. На овој начин, мантрата за намалување, повторна употреба и рециклирање лесно се спроведува. Градината со контејнери може да се постави насекаде околу училиштето. Локацијата може да се прилагоди според временските услови и потребите на фабриката.

На овој начин учениците можат да научат да преземаат одговорност да се грижат за нешто што зависи од редовната нега. Згора на тоа, повторното користење на она што е веќе таму им дава можност на учениците да разберат како од навидум стари нешта може да произлезат нови работи.

Придобивките од стапувањето во контакт со природата се многубројни и можат да обезбедат прекрасни искуства за секого.

Преку градинарството, можете да комуницирате со вашите сетила за допир, мирис и звук. Дава можност да се согледа чувството на почвата и вегетацијата, да се помириса вкусот на цвеќињата и тревките и да се слушнат звуците на инсектите и птиците. Оваа сензорна стимулација е збогатувачка за сите.

Градинарството вклучува и многу физички труд, вклучувајќи копање, садење, плевење и берба. Ова може да ги зајакне коските и мускулите, да ја зголеми флексибилноста и рамнотежата и да има корист за кардиоваскуларното здравје.

Градинарството не само што го зајакнува вашето физичко здравје, туку исто така може да им даде на луѓето чувство на достигнување, поврзаност со природата и целта, а сето тоа е корисно за менталното здравје. Ова може да им помогне на луѓето да чувствуваат помалку стресни и вознемирени. Грижата за растенијата исто така може да биде смирувачка и терапевтска.

Пристапот до свежи производи и запознавањето со процесот од каде доаѓа нашата храна може да помогне да се воспостави посвесен начин на живеење кон ресурсите на нашата земја. Вклучувањето во процесот на рециклирање и учењето како да се користат старите работи за нови проекти наместо да се фрлаат, може да даде чувство на постигнување. Учениците ќе се чувствуваат горди на она што го заработиле со собирање на плодовите од својата работа.

Друг важен фактор за влегување во градинарството и зајакнување на вашата врска со природата е социјалната интеракција. Градинарството ги поврзува луѓето со нивната заедница и им дозволува на другите да уживаат во она на што сте работеле заедно.

Како заклучок, одржливиот развој е од суштинско значење за здравјето и благосостојбата и на луѓето и на планетата. Со организирање работилница за поп-ап распределба, можеме да ја инспирираме и да ја поттикнеме нашата заедница да преземе акција кон поодржлива иднина. Да продолжиме да се грижиме за планетата, да го споделуваме нашето знаење и да работиме заедно кон позелено утре. Најдобри желби за богата жетва!