Поглавје 7. A song in the shower (PoT)

Поглавје 7. A song in the shower (PoT)

Добра практика за лица со оштетен вид
Партнер: Perform on Top 
Наслов: Песна под туш
Тема: Одржлив развој
Подтема: Енергетска ефикасност

Дали некогаш сте се нашле под туш и сфатиле дека сте биле таму премногу долго? Па, што ако ви кажеме дека постои забавен и лесен начин да го избегнете тоа, а истовремено да заштедите енергија и вода?

 

Ви го претставуваме методот „песна под туш“! Сè што треба да направите е да изберете песна пред да влезете во туш и да се стремите да го завршите туширањето до крајот на песната. Не само што е одличен начин да го започнете денот со некои мелодии, туку е и забавен начин да изградите одржливи навики и да го намалите вашето влијание врз животната средина.

 

За почеток, поефикасното користење на енергијата може да помогне да се намали нашето влијание врз животната средина. Со користење на помалку енергија, можеме да ги намалиме нашите емисии на стакленички гасови, кои придонесуваат за климатските промени. Всушност, Меѓународната агенција за енергија проценува дека подобрувањата во енергетската ефикасност би можеле да ги намалат глобалните емисии на CO2 до 40% до 2040 година.

 

Но, придобивките од енергетската ефикасност не застануваат тука. Поефикасното користење на енергијата исто така може да ви помогне да заштедите пари. Со користење на помалку енергија, можете да ги намалите сметките за комунални услуги и да имате повеќе пари за трошење на работите што ги сакате. Плус, енергетски ефикасните производи, како што се паметните термостати и LED светилките, можат да се платат самите за само неколку години преку заштеда на енергија.

 

И да не заборавиме на придобивките од енергетската ефикасност за нашиот севкупен квалитет на живот. Со намалување на нашата употреба на енергија, можеме да помогнеме да се осигураме дека нашето снабдување со енергија останува стабилно и доверливо. Ова значи помалку прекини на струја и поотпорен енергетски систем.

 

Но, тоа не е се! Да се ​​биде енергетски ефикасен може да обезбеди и постабилен и посигурен енергетски систем, што значи помалку прекини на електрична енергија и подобар квалитет на живот за вас и вашата заедница.

 

И уште подобри вести – ако имате оштетен вид, на располагање има многу алатки и ресурси кои ќе ви помогнат да го искористите максимумот од методот „песна под туш“ и другите енергетски ефикасни практики. Од паметни домашни уреди со говорни повратни информации до прекинувачи за светло со текстура и уреди со подигнати ознаки, можете лесно да ја вклучите енергетската ефикасност во вашата дневна рутина.

 

Па зошто да не ја зголемите јачината на звукот, да не запеете и да направите позитивно влијание врз околината додека сте во неа? Со методот „песна под туш“ и други енергетски ефикасни практики, можете да изградите одржливи навики и да помогнете да се обезбеди подобра иднина за сите.