Deklarata e aksesueshmërisë

Deklarata e aksesueshmërisë

 • https://greengrowth.mdu.mk
 • Dhjetor 22, 2023

Statusi i pajtueshmërisë

Ne besojmë vendosmërisht se interneti duhet të jetë i disponueshëm dhe i aksesueshëm për këdo dhe jemi të përkushtuar të ofrojmë një faqe interneti që është e aksesueshme për audiencën më të gjerë të mundshme, pavarësisht nga rrethanat dhe aftësitë.

Për ta përmbushur këtë, ne synojmë t’i përmbahemi sa më rigorozisht të jetë e mundur “Udhëzimeve të aksesueshmërisë së përmbajtjes së rrjetit” 2.1 (WCAG 2.1) të “Konsorcium-it të Rrjetit Botëror” (W3C) në nivel AA. Këto udhëzime shpjegojnë se si ta bëjnë përmbajtjen e internetit të aksesueshme për njerëzit me një gamë të gjerë aftësish të kufizuara. Pajtueshmëria me këto udhëzime na ndihmon të sigurojmë që faqja e internetit të jetë e aksesueshme për të gjithë njerëzit: të verbër, individët me paaftësi lëvizore/fizike, dëmtime shikimi, aftësi të kufizuara njohëse dhe më shumë.

Kjo faqe interneti përdor teknologji të ndryshme që synojnë ta bëjnë atë sa më të aksesueshme në çdo kohë. Ne përdorim një ndërfaqe aksesueshmërie që lejon personat me aftësi të kufizuara specifike të rregullojnë UI-në (ndërfaqen e përdoruesit) e faqes së internetit dhe ta dizajnojnë atë sipas nevojave të tyre personale.

Për më tepër, faqja e internetit përdor një aplikacion të bazuar në AI që funksionon në sfond dhe optimizon vazhdimisht nivelin e tij të aksesueshmërisë. Ky aplikacion përmirëson HTML-në e faqes në internet, përshtat funksionalitetin dhe sjelljen e tij për lexuesit e ekranit të përdorur nga përdoruesit e verbër dhe për funksionet e tastierës të përdorura nga individë me paaftësi lëvizore/fizike.

Nëse keni gjetur një mosfunksionim ose keni ide për përmirësim, ne do të jemi të lumtur të dëgjojmë nga ju. Mund të kontaktoni operatorët e faqes së internetit duke përdorur emailin e mëposhtëm lifelong.mk@gmail.com

Navigimi i lexuesit të ekranit dhe tastierës

Faqja jonë e internetit zbaton teknikën e atributeve ARIA (Accessible Rich Internet Applications), krahas ndryshimeve të ndryshme të sjelljes, për të siguruar që përdoruesit e verbër që vizitojnë me lexues ekrani të mund të lexojnë, kuptojnë dhe shijojnë funksionet e faqes në internet. Sapo një përdorues me një lexues ekrani hyn në faqen tuaj, ata menjëherë marrin një kërkesë për të hyrë në profilin e lexuesit të ekranit në mënyrë që të mund të shfletojnë dhe të përdorin faqen tuaj në mënyrë efektive. Ja se si faqja jonë e internetin mbulon disa nga kërkesat më të rëndësishme të lexuesit të ekranit, krahas screenshot-eve konsole të shembujve të kodit:

 1. Optimizimi i lexuesit të ekranit: ne drejtojmë një proces sfondi që mëson përbërësit e faqes së internetit nga lart poshtë, për të siguruar pajtueshmëri të vazhdueshme edhe kur përditësohet faqa web. Në këtë proces, ne u ofrojmë lexuesve të ekranit të dhëna domethënëse duke përdorur grupin e atributeve ARIA. Për shembull, ne ofrojmë etiketa të sakta të formularit; përshkrime për ikonat e veprimit (ikona të mediave sociale, ikonat e kërkimit, ikonat e blerjeve, etj.); udhëzime për vlefshmërinë për hyrjet e formularit; rolet e elementeve si butonat, menutë, dialogët modalë (pop-ups) dhe të tjera. Për më tepër, procesi i sfondit skanon të gjitha imazhet e faqes në internet dhe ofron një përshkrim të saktë dhe kuptimplotë të bazuar në njohjen e imazhit të objektit si një etiketë ALT (tekst alternativ) për imazhet që nuk përshkruhen. Ai gjithashtu do të nxjerrë tekste që janë të ngulitura brenda imazhit, duke përdorur një teknologji OCR (njohja optike e karaktereve). Për të aktivizuar rregullimet e lexuesit të ekranit në çdo kohë, përdoruesit duhet vetëm të shtypin kombinimin e tastierës Alt+1. Përdoruesit e lexuesit të ekranit marrin gjithashtu njoftime automatike për të aktivizuar modalitetin e leximit të ekranit sapo të hyjnë në faqen e internetit.

Këto rregullime janë të pajtueshme me të gjithë lexuesit e njohur të ekranit, duke përfshirë JAWS dhe NVDA.

 1. Optimizimi i navigimit të tastierës: Procesi i sfondit rregullon gjithashtu HTML-në e faqes së internetit dhe shton sjellje të ndryshme duke përdorur kodin JavaScript për ta bërë faqen e internetit të funksionueshme nga tastiera. Kjo përfshin aftësinë për të lundruar në faqen e internetin duke përdorur tastet Tab dhe Shift+Tab, funksionimin e pikave me shigjeta, mbylljen e tyre me Esc, butonat e aktivizimit dhe lidhjet duke përdorur tastin Enter, lundrimin midis elementeve të radios dhe kutisë së kontrollit duke përdorur tastet e shigjetave, dhe plotësimin e tyre me butonin Spacebar ose Enter. Për më tepër, përdoruesit e tastierës do të gjejnë menutë e navigimit të shpejtë dhe të kapërcimit të përmbajtjes, të disponueshme në çdo kohë duke klikuar Alt+1, ose si elementët e parë të faqes gjatë lundrimit me tastierë. Procesi i sfondit trajton gjithashtu dritaret e ndezura duke lëvizur fokusin e tastierës drejt tyre sapo të shfaqen dhe duke mos lejuar që fokusi të zhvendoset jashtë saj.

Përdoruesit mund të përdorin gjithashtu shortcut-e të tilla si “M” (menutë), “H” (titujt), “F” (formularët), “B” (butonat) dhe “G” (grafika) për të kaluar te elementë të caktuar.

Profilet e aftësisë së kufizuar të mbështetura në faqen tonë të internetit

 •       Modaliteti i sigurt i epilepsisë: ky profil u mundëson njerëzve me epilepsi të përdorin faqen e internetit në mënyrë të sigurt duke eliminuar rrezikun e konfiskimeve që vijnë nga animacionet që ndezin ose vezullojnë dhe kombinimet e rrezikshme të ngjyrave.
 •       Modaliteti me dëmtim të shikimit: ky modalitet rregullon faqen e internetit për lehtësinë e përdoruesve me dëmtime të shikimit si shikimi degradues, shikimi i tunelit, katarakti, glaukoma dhe të tjera.
 •       Modaliteti i paaftësisë njohëse: kjo mënyrë ofron opsione të ndryshme ndihmëse për të ndihmuar përdoruesit me dëmtime njohëse si disleksia, autizmi, CVA dhe të tjera, për t’u fokusuar më lehtë në elementët thelbësorë të faqes në internet.
 •       Modaliteti miqësor ADHD: kjo mënyrë i ndihmon përdoruesit me ADHD dhe çrregullime neurozhvillimore të lexojnë, shfletojnë dhe fokusohen më lehtë në elementët kryesorë të faqes së internetit, duke reduktuar ndjeshëm shpërqendrimet.
 •       Modaliteti i verbërisë: kjo mënyrë e konfiguron faqen e internetit që të jetë e përputhshme me lexues të ekranit si JAWS, NVDA, VoiceOver dhe TalkBack. Një lexues i ekranit është softuer për përdoruesit e verbër që është i instaluar në një kompjuter dhe smartphone dhe faqet e internetit duhet të jenë të pajtueshme me të.
 •       Profili i navigimit të tastierës (me dëmtim lëvizor/fizik): ky profil u mundëson personave me dëmtim lëvizor/fizik që të përdorin faqen e internetit duke përdorur tastiet Tab, Shift+Tab dhe Enter. Përdoruesit mund të përdorin gjithashtu shortcut-e të tilla si “M” (menutë), “H” (titujt), “F” (formularët), “B” (butonat) dhe “G” (grafika) për të kaluar te elementë të caktuar.

Rregullime shtesë të ndërfaqes, dizajnit dhe lexueshmërisë

 1. Rregullimet e shkronjave – përdoruesit, mund të rrisin dhe zvogëlojnë madhësinë e tyre, të ndryshojnë familjen (llojin), të rregullojnë ndarjen, shtrirjen, lartësinë e linjës dhe më shumë.
 2. Rregullimet e ngjyrave – përdoruesit mund të zgjedhin profile të ndryshme të kontrastit të ngjyrave si të lehta, të errëta, të përmbysura dhe njëngjyrëshe. Për më tepër, përdoruesit mund të shkëmbejnë skemat e ngjyrave të titujve, teksteve dhe sfondeve, me mbi 7 opsione të ndryshme ngjyrosjeje.
 3. Animacionet – përdoruesit epileptikë mund të ndalojnë të gjitha animacionet që funksionojnë me klikimin e një butoni. Animacionet e kontrolluara nga ndërfaqja përfshijnë video, GIF dhe tranzicione ndezëse CSS.
 4. Theksimi i përmbajtjes – përdoruesit mund të zgjedhin të theksojnë elementë të rëndësishëm si lidhjet dhe titujt. Ata gjithashtu mund të zgjedhin të nxjerrin në pah vetëm elementët e fokusuar ose të pezulluar.
 5. Mungesa e zërit – përdoruesit me pajisje dëgjimi mund të kenë dhimbje koke ose probleme të tjera për shkak të luajtjes automatike të audios. Ky opsion i lejon përdoruesit të çaktivizojnë audion në të gjithë faqen e internetit menjëherë.
 6. Çrregullime njohëse – ne përdorim një motor kërkimi që është i lidhur me Wikipedia dhe Wiktionary, duke i lejuar njerëzit me çrregullime njohëse të deshifrojnë kuptimet e frazave, inicialeve, zhargonit dhe të tjera.
 7. Funksionet shtesë – ne u ofrojmë përdoruesve mundësinë për të ndryshuar ngjyrën dhe madhësinë e kursorit, të përdorin një modalitet printimi, të aktivizojnë një tastierë virtuale dhe shumë funksione të tjera.

Përputhshmëria e shfletuesit dhe teknologjisë ndihmëse

Ne synojmë të mbështesim gamën më të gjerë të shfletuesve dhe teknologjive ndihmëse, në mënyrë që përdoruesit tanë të mund të zgjedhin mjetet më të mira të përshtatshme për ta, me sa më pak kufizime të jetë e mundur. Prandaj, ne kemi punuar shumë për të qenë në gjendje të mbështesim të gjitha sistemet kryesore që përbëjnë mbi 95% të pjesës së tregut të përdoruesve duke përfshirë Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari, Opera dhe Microsoft Edge, JAWS dhe NVDA (lexuesit e ekranit), të dyja për Windows dhe për përdoruesit e MAC.

Shënime, komente dhe reagime

Pavarësisht nga përpjekjet tona më të mira për të lejuar këdo që të përshtatë faqen e internetit sipas nevojave të tyre, mund të ketë ende faqe ose seksione që nuk janë plotësisht të aksesueshme, janë në proces për t’u bërë të aksesueshme ose nuk kanë një zgjidhje të përshtatshme teknologjike për t’i bërë ato të aksesueshme. Gjithsesi, ne po përmirësojmë vazhdimisht aksesueshmërinë tonë, duke shtuar, përditësuar dhe përmirësuar opsionet dhe veçoritë e tij, si dhe po zhvillojmë dhe adoptojmë teknologji të reja. E gjithë kjo synon të arrijë nivelin optimal të aksesueshmërisë, duke ndjekur përparimet teknologjike. Për çdo ndihmë, ju lutemi kontaktoni lifelong.mk@gmail.com.